Painea harica

   Făina integrală se amestecă cu putină apă.
Coca obţinută se întinde cât mai subţire pe o scândură de lemn. Se lasă la uscat timp de 8 ore la o temperatură de pâna la 40°C.
În timpul uscării poate sa se întoarcă pe ambele parţi.

Reţetă dată de părintele Ghelasie de la mânăstirea Frăsinei.
parintele-ghelasie-frasinei

Bors proaspat. “Tinerete fara batrinete”

     Parfumat vag cu leuștean și frunze de vișin, proaspăt ca o costișă de munte plină de brîndușe copilaroase si acrișor cum e laptișorul de matcă cu zgîrcenie luat pe-un vîrf de linguriță, borșul proaspăt m-a luat pe sus de subțiori, ca într-un vis cu aripi, si m-a facut să simt miros de vînt printre crengi de nuc și tihnă pe iarba verde de la țară …

Cita plăcere nevinovată într-un pahar cu borș proaspăt! Și cîtă magie! Căci despre magie trebuie să fie vorba ca să poți transforma 4 litri de apă pură, trei pumni de tărîțe și tot pe-atit de mălai proaspăt, un fir mare de leuștean si doua-trei frunze de vișin/dafin într-o licoare miraculoasă, care te scapă de anemie, bronșită, astm, sinuzită, tuberculoză, indigestie, oboseală cronică (printre altele). Are cam toate vitaminele complexului B (inclusiv valorosul B12, atît de căutat în alimentația crudivora), calciu, magneziu, zinc, seleniu, plus acizi organici si enzime vii, căpătate în prefacerea fermentației.

ESENȚA:
300 grame de tărîțe
250 grame de mălai
1 fir mare de leuștean (2 mai mici)
2-3 frunze de vișin/dafin
4 litri de apă filtrată și călduță

ALCHIMIA:
Se rânduiesc cu evlavie într-un vas de pămînt, o putinică de lemn de fag sau un borcan mare de sticlă ingredientele magice și se amestecă cu băgare de seamă cu o lingură de lemn. Se așează apoi cu grijă la loc ferit, ca un copil ce doarme în covată, lîngă căldura cuptorului, iarna, și se înfășează strîns cu un prosop curat. Se amestecă din vreme în vreme cu lingura de lemn și se lasă să se odihnească o zi și-o noapte sau mai mult. Dacă neastîmpărul, trebuința și zorul îți dau ghes, poți face întîi o maia din 250 de grame de mălai, amestecat cu apă fiartă. După ce se răcorește, se amestecă dimpreună cu 2 linguri de făină de grîu si se lasă la dospit vreme de 12 ceasuri, dupa care se așează în vas cu celelalte ingrediente si se lasă la fermentat mai putină vreme, după ritualul știut. Poți bea borșul înainte de masă (o jumătate de pahar pentru cei mici sau un pahar întreg pentru oameni în toată firea), te poți spăla cu el, ca să-ți strălucească fața, ca-ntr-o zi de sărbatoare, si poți spăla toate vasele din casă în fiece post cu borș. Căci borșul proaspăt e lucrătură magică și spală cele rele și le duce pe pustii…
Pentru urmatoarea putinică cu borș, păstreaza o farfurie de huști (amestecul de tărîțe și mălai ce rămîne pe fundul vasului), ca prefacerea să fie mai zorită. Și nu uita, bea-l încet, gură cu gură, ca să înveți cu băgare de seamă gustul tinereții fără bătrînețe…

Sursa: http://oliviasteer.ro/bors-proaspat-tinerete-fara-batrinete/

Suc de tarata de grîu

 

 

 

[layerslider id=”4″]

  Se pun tarîte de grîu proaspete într-un borcan cam pe un sfert apoi se completeaza cu apa rece, se amesteca bine, se acopera si se lasa sa stea la macerat 8-10 ore în loc întunecos, dupa care se  strecoara si se foloseste în aceeasi zi, la diferite preparate culinare, sau se pot lua 3 pahare pe zi fiind foarte bogate în enzime,vitamine si minerale.
Pentru o mai buna valorificare a tarîtelor, se poate pune din nou  apa peste ele, se amesteca si se lasa sa macereze 8-10 ore apoi se strecoara. Este un suc ceva mai slab ca primul, dar destul de bun de consumat.

Extras din cartea Bucataria fara foc – Elena Nita Ibrain